Se upp för vilt på vägarna

Risken att möta vilt på vägarna finns året runt. Under våren när fjolårskalvarna släpps och under jaktsäsong är älgar och annat vilt mer i rörelse än vanligt. Därför är det stor risk att du möter dem ute på vägarna. Var uppmärksam och kör försiktigt, du kan möta dem var och när som helst. Var särskilt uppmärksam i gryning och skymning.

 

Vid olycka, ring 112

När djur, både vilt och tamdjur, körs på i trafiken måste man alltid ringa 112 och anmäla olyckan, det är olagligt att inte anmäla. Tänk på att:

  • Placera ut varningstriangel och markera olycksplatsen så att jägare med eftersökshund kan hitta platsen.
  • Markeringsremsan ska hängas på den sida av vägen där viltet försvann. Även om viltet ligger dött på platsen ska man märka ut den.
  • Se till att du har en viltolycksremsa i bilen. De finns att hämta på polisstationer, bilprovningsstationer och på Trafikverkets regionkontor och förarprovskontor.

Anmäl alltid om du har känt kontakt med djuret eller är osäker på om du träffade djuret. Även en för trafikanten nästan omärklig kontakt kan vara ett benbrott eller en stor sårskada på djuret. Anmälan ska ske omedelbart och märkas upp med viltolycksremsan där kollisionen skedde.

Enda undantaget är om kollisionen är med vildsvin eller björn, lo och varg. Då ska du fortsätta 200 meter. Där stannar du märker ut platsen och ringer omedelbart polisen, innan du eventuellt åker vidare.

 

Om du ser vilt på eller intill vägen

Som trafikant kan du agera även innan en djurpåkörning sker, om du ser större vilt på/intill vägen eller på fel sida viltstängsel. Meddela Trafikverkets kundservice, telefon 0771-921 921, som ser till att informationen hamnar rätt i organisationen och kan hanteras.

 

För mer information: Se upp för vilt på vägarna

 

Källa: Trafikverket

 

Se upp för vilt på vägarna

2022-09-21