Semestertider

Tips i sommartrafiken

Semestertider väntar och många ger sig ut på vägarna för att åka till sommarstugan, för att hälsa på släkt och vänner eller för att kanske ta sig till flygplatsen. Alla har i alla fall samma mål, att komma fram. Här tipsar vi om hur bilresan blir ett trevligt inslag i semestertrippen.

1. Planera

Planera din resa

Välj en säker väg

Var utvilad och var ute i god tid

Stanna ofta och sträck på benen

Stress och trötthet är ingen bra kombination med sommarvärme, vägarbeten och hög trafikintensitet. När man blir trött under körningen gäller det att ta minsta lilla signal på allvar och vidta en åtgärd. Dessvärre finns det inga bra åtgärder mer än att sova en stund. Är man däremot två i bilen som har körkort bör man turas om att köra. Då minskar risken för att någon kör när den är trött. Så, dela ratten i sommar!

Stanna ofta och sträck på benen. När du planerar din resa kan du hos Trafikverket hitta information om aktuella vägarbeten. En sträcka med vägarbeten kräver extra mycket hänsyn och uppmärksamhet från trafikanternas sida vilket medför nedsatt hastighet och minskad framkomlighet.

2. Följ regler

Håll hastighet

Håll avstånd

Använd bilbältet

Kör nykter

Sommar och semester innebär ofta fina vägar som inbjuder till höga hastigheter och under semestern går även alkoholkonsumtionen upp. På det statliga vägnätet kör mer än hälften av alla bilister för fort och alltför ofta lämnar man för litet avstånd till framförvarande bilar. Nykterheten är som alltid lika viktig och tänk även på dagen efter effekten.

3. Packa rätt 

Ägna bilen lite eftertanke inför resan, kontrollera oljenivån, spolarvätskan och däck mm. Sommardäck ska ha ett mönsterdjup av minst 1,6 mm i däckets huvudmönster. Rätt lufttryck återfinns i instruktionsboken, i dörren på passagerarsidan eller innanför tanklocket.

En felaktigt packad bil kan innebära stor trafikfara och lösa föremål kan utgöra en stor risk för bilens passagerare. Något som väger cirka ett kilo och ligger på hatthyllan kan krossa vindrutan vid en kollision även om du bara kör i 50 km/timme. Stapla inte tung last i bagageutrymmet ovanför ryggstödshöjd även om det finns skyddsnät. Kontrollera max last för bil, takräcke, takbox i instruktionsboken. Om du packar på taket, lägg den tyngsta och största lasten underst och nära räcket. Var noga med att packa tätt och säkra lasten så att ingenting kan röra sig under resan.

Barnen bör så länge det är möjligt färdas bakåtvända, minst till 4 – 5 års ålder. Tänk på att höra er för om bilbarnstolar om ni till exempel hyr bil i sommar. Och glöm inte att försäkra er om att krockkudden är urkopplad om bilbarnstolen monteras på passagerarplats fram. Kontrollera att barnens bälten sitter rätt, detta gäller självklart alla i bilen.

 

Tips i sommartrafiken

2018-06-14