Res säkert med hunden

Det är sportlovstider och många beger sig iväg på resor och tar med sig sin bästa vän, hunden. Extra viktigt är då att alla i bilen färdas säkert – även hunden. Förutom att en lös hund i bilen är helt oskyddad, riskerar den även att skada dig som förare och medpassagerare vid en kollision.

 

Transportbur eller säkerhetsbälte: Hund som transporteras i bil ska antingen spännas fast med säkerhetsbälte med hjälp av en särskild hundsele eller sitta i en trasportbur. Detta gäller oavsett om hunden sitter i bagaget, baksätet eller i framsätet. Det allra säkraste är om hunden sitter i en transportbur i bagageutrymmet. Buren ska då vara säkrad i bilen, d v s spännas fast i bilens lastöglor eller andra krokar. I transportburen ska hunden ha ett mjukt underlag att kunna ligga på för att undvika tryckskador, men även för att den ska känna sig trygg. Du får endast transportera hundar i en personbils bagageutrymme om tillsyn kan ske från personutrymmet under tiden transporten pågår.

Om hunden åker i bagageutrymmet utan bur ska den inte dela utrymmet med bagage. Risken är att bagaget kan falla över hunden och skada den.

Transportburens mått ska vara anpassade utifrån hundens storlek, se Transportera hundar - Jordbruksverket.se

 

Koppla ur krockkudde: Har man hunden i framsätet är det viktigt att krockkudden kopplas ur så att den inte riskerar att skada hunden ifall den skulle lösas ur.

 

Så mycket väger din hund obältad vid krock: Det som händer vid en krock är att hundens vikt ökar markant p g a kollisionskraften. Förutom att en lös hund i bilen är helt oskyddad riskerar den även att skada dig som förare och medpassagerare vid en kollision. Vi har tittat på tre olika hundraser för att se vad de skulle väga vid en krock om de transporteras lösa i bilen.

Hastighet:                     50km/h            70km/h

Cavapoo, 8kg                    139kg                220kg     

Labradoodle, 25kg             261kg                688kg

Schäfer, 35kg                    609kg                964kg        

 

 

Så länge får du transportera och förvara din hund i bilen: Hundar ska inte transporteras i bil längre tid än 6 timmar utan paus. Maximal tid som hunden får förvaras i bilen är tre timmar. Men det är under förutsättning att vädret tillåter. Är det varmt och soligt kan det snabbt bli mycket varmt i bilen. Du får inte lämna hunden utan tillsyn i fordonet om det är möjligt att temperaturen går över +25°C eller under -5°C. Lämnar man hunden ensam i bilen ska man veta att den klarar av det och känner sig trygg.  Många gånger kan man behöva öva på detta korta stunder innan hunden känner sig bekväm med att bli lämnad ensam en längre tid.

På Jordbruksverket hemsida står det också att hunden ska ha tillgång till vatten för att må bra.

 

Så varmt kan det bli i bilen: Svenska Kennelklubben har gjort en egen undersökning för att ta reda på hur varmt det blir i en bil som lämnas på en parkeringsplats i solen.

För att ta del av undersökningen, klicka på länken: Så varmt blir det i bilen

 

Jordbruksverkets regler

Att ha hunden lös i bilen kan ge böter på 1500 kronor. Jordbruksverket har tydliga regler för hur man ska transportera hundar i bil:

  • Du kan transportera hunden i kombiutrymmet på din bil om du har god uppsikt över den under hela transporten.
  • Hunden ska inte riskera att bli skadad eller lida i samband med transporten. Därför måste du se till att hunden är säkrad vid inbromsning, till exempel genom att använda transportbur, lastgaller eller säkerhets­bälte som är anpassat för hundar.
  • Om du transporterar hunden i en bur eller liknande ska den vara utformad och placerad på ett sådant sätt att hunden får skugga och god ventilation.
  • Du ska se till att bagage eller andra föremål inte kan falla över hunden och skada den.

 

Källa: NTF Väst

 

 


2022-02-14