Planera julen så du slipper resa den 20:e

I år infaller julafton på en tisdag. Det är historiskt sätt en bra dag eftersom det ger fler dagar att välja mellan för den som ska ut och resa inför jul och nyår. Senast julafton låg en tisdag var 2013 och då blev fredagen den 20:e december ovanligt olycksbelastad. Cirka 20 personer omkommer i genomsnitt i trafiken under jul- och nyårshelgen så var extra försiktig när du ger dig ut.

 

2019 ser ut att kunna bli ett väldigt trafiksäkert år om inte avslutningen blir olycklig. Per den sista november har ungefär 210 personer omkommit i vägtrafiken. Det är cirka 40 sparade liv om man jämför med medelvärdet för de senaste fem åren. Siffrorna är preliminära men det ser bra ut och om vi hjälps åt och tar det riktigt lugnt i trafiken över jul och nyår så kan 2019 bli ett av de trafiksäkraste åren någonsin.

- I år infaller julafton på en tisdag vilket är bra eftersom det sprider ut resandet till något fler dagar men den 20:e sker alltid fler olyckor med personskador än vanligt. Så måste ni ut och resa se till att vara ute i god tid för att slippa julstressen. Glöm inte bältet, håll hastigheten och avstånd till framförvarande fordon samt se till att vara nykter och utvilad, säger NTF:s generalsekreterare Marie Nordén.

Med mycket trafik på vägarna ökar antalet olyckor. De vanligaste olyckstyperna under de stora resehelgerna är singelolyckor och mötande olyckor men även som gående är man extra utsatt.

Några tips inför helgerna om du ska ut på vägarna 

  • Starta resan i god tid. Jul-, nyår- och trettonhelgerna tillhör de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.
  • Håll hastighetsbegränsningarna och avstånd till framförvarande bil. Vid vinterväglag räcker inte alltid tresekundersregeln utan avståndet bör vara betydligt större. Var extra uppmärksam vid, broar, skuggiga skogspartier, väg utmed öppet vatten och öppna åkerlandskap där det ofta blir mycket halt, speciellt om det är någon plusgrad och vägen är fuktig samtidigt som vädret klarnar upp.
  • Var utvilad - ta regelbundna raster. Parkera bilen och sov en stund om du är trött. En sovsäck är aldrig fel att packa ned vid långresa, man vet aldrig om man blir stående. Är ni fler i bilen så "dela ratten". Ofta är det mannen som kör när det kommer till långresor. Varför inte låta fler kvinnor dela ratten så blir tempot lägre och olyckorna färre.
  • Kontrollera däcken - särskilt om du ska göra en långresa. Se till att ha bra vinterdäck. Vinterdäck krävs under tiden 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Dubbdäck får användas från 1 oktober till och med 15 april.
  • Se över hur du packar bilen. Lösa föremål inne i bilen kan vara livsfarliga och fara omkring vid en kraftig inbromsning eller en olycka. Var noga med att skidor och annat på taket är ordentligt fastsurrat.
  • Kör aldrig onykter och ingrip om någon annan tänker göra det. Låt bilen stå dagen efter om du druckit alkohol.
  • Använd bilbälte och rätt skyddssystem för de mindre barnen. Lånad bil eller hyrbil är ingen ursäkt för att låta barn som borde färdas bakåtvänt sitta på en bälteskudde.
  • Anpassa hastigheten. Vid dåligt väglag och/eller tät trafik är rätt hastighet lägre än den högsta tillåtna. Se därför till att ha god marginal. Även om det kan innebära något längre resväg kan det vara klokt att välja de säkrare vägarna med mitträcken eller med trafiksäkerhetskameror.
  • Se över bilen så att den är i trim när det gäller spolarvätska, torkarblad, lufttryck i däcken m.m.
  • Tänk på att du inte är ensam i trafiken och var extra uppmärksam, med stress och mörker ökar riskerna för gående och cyklande.

 

Med önskan om en God Jul & ett Gott Nytt Trafiksäkerhets År!

 

Planera julen så du slipper resa den 20:e

2019-12-17