Lasta bilen säkert

Ibland behöver man ta med lite extra bagage, packning eller material i bilen. Kanske har du handlat möbler eller besökt en byggmarknad, eller så ska du i väg på semester. Här hittar du tips för hur du lastar säkert.

 

Vare sig du packar inuti bilen, på takräcke, i en takbox eller på en släpkärra, så är det viktigt att du lägger ner lite tid och omtanke på hur lasten packas och surras. Gör du på fel sätt, finns risk för att du försämrar bilens köregenskaper eller tappar last på vägen, och därmed äventyrar trafiksäkerheten för dig och dina medtrafikanter. Enligt trafikförordningen är det föraren av fordonet som ansvarar för att lasten är säkrad på ett sådant sätt att den inte kan utgöra någon fara. Går det riktigt illa kan du åtalas för exempelvis vårdslöshet i trafik.

 

Personbil: Lasten inuti en bil kan röra sig framåt, bakåt och i sidled. Stuva lasten mot ryggstöd och sidor. Lägg ner last som kan tippa. Undvik att ha tung last ovanför ryggstödet, även om det finns skyddsnät. Finns det lastöglor – använd dem. Och lägg inga lösa föremål på hatthyllan. Gör du en kraftig inbromsning så kan de komma farande som projektiler.

 

Takräcke: Försäkra dig om att lasten klarar rörelser i alla riktningar. Surra och spänn fast ordentligt. Använd gärna spännband. Tänk på vikten – kolla upp tillverkarens rekommendationer samt vilken maxvikt som gäller för din bil.

 

Takbox: Bilen kan lätt bli vinglig om du lastar för tungt uppe på taket. Säkra lasten inuti boxen så den inte kan komma i rörelse. Kolla i instruktionsboken vilken maxvikt som gäller för din bil – maxvikt är lastens vikt och takboxens vikt tillsammans. Men även om bilen är konstruerad för vikten så har tester visat att en del takboxar inte klarar maxlasten ens vid lägre krockhastigheter, så generellt råd är att lägga tyngre saker i bilens bagageutrymme och lättare i takboxen när det är möjligt.

 

Släpkärra: All last på släpkärran måste säkras så att den inte kan förskjutas eller falla av. Spännband med spännare rekommenderas. De trycker lasten bäst mot flaket. Kontrollera maxvikt samt hur tungt släp din bil får dra. Kontrollera också och om du har körkortsbehörighet för den typen av släp.

 

Lastsäkringsutrustning: Spännband trycker fast lasten mot underlaget. Ju tyngre last, desto kraftigare spännband. Använder du rep till lättare last ska de vara i rätt dimension och kondition. Nät och presenning används exempelvis till trädgårdsavfall och byggisolering.

 

Allmänt:

  • Kolla ditt körkort – behörighet B räcker för att köra personbil och lätt lastbil med lätt släpfordon. I andra fall krävs behörighet BE.
  • Glöm inte att markera utstickande last med exempelvis en röd vimpel. Kör du i mörker ska utstickande last märkas ut med ljus och reflexer – vitt framåt och rött bakåt.
  • Placera lastens tyngdpunkt så lågt och så nära bilens mitt som möjligt.
  • Var noga med släpkärrans kultryck så att inte bilen eller kärran lyfter sig.
  • Ha gärna en reflexväst i bilen om du skulle behöva stanna på vägrenen för att gå ut och kontrollera lasten.

 

Källa: Trafikverket

 

Lasta bilen säkert

2022-08-17