Lasta bilen rätt

Det är sportlovstider och många packar in sig och bagage i bilen för att åka till fjällen. Vi tipsar här om hur du lastar bilen på rätt sätt.

 

Vare sig du packar inuti bilen, på takräcke, i en takbox eller på en släpkärra, så är det viktigt att du lägger ner lite tid och omtanke på hur lasten packas och surras. Gör du på fel sätt, finns risk för att du försämrar bilens köregenskaper eller tappar last på vägen, och därmed äventyrar trafiksäkerheten för dig och dina medtrafikanter. Enligt trafikförordningen är det föraren av fordonet som ansvarar för att lasten är säkrad på ett sådant sätt att den inte kan utgöra någon fara. Går det riktigt illa kan du åtalas för exempelvis vårdslöshet i trafik.

 

Personbil:

Lasten inuti en bil kan röra sig framåt, bakåt och i sidled. Stuva lasten mot ryggstöd och sidor. Lägg ner last som kan tippa. Undvik att ha tung last ovanför ryggstödet, även om det finns skyddsnät. Finns det lastöglor – använd dem. Och lägg inga lösa föremål på hatthyllan. Gör du en kraftig inbromsning så kan de komma farande som projektiler.

 

Tackräcke:

Försäkra dig om att lasten klarar rörelser i alla riktningar. Surra och spänn fast ordentligt. Använd gärna spännband. Tänk på vikten – kolla upp tillverkarens rekommendationer samt vilken maxvikt som gäller för din bil.

 

Takbox:

Bilen kan lätt bli vinglig om du lastar för tungt uppe på taket. Säkra lasten inuti boxen så den inte kan komma i rörelse. Kolla i instruktionsboken vilken maxvikt som gäller för din bil – maxvikt är lastens vikt och takboxens vikt tillsammans.

 

Tänk även på att ha med varma kläder, reflexväst, ficklampa och något ätbart. Skulle du hamna i en lång kö är det bra att vara förberedd. Trevlig resa och kör försiktigt.

 

Källa: Trafikverket

Mer information finns att se här - Lasta bilen rätt

 

 

Lasta bilen rätt

2019-02-15