Lämna inte hunden i bilen

Det kan bli livsfarligt varmt för en hund i en parkerad bil. En varm sommardag stiger temperaturen i bilen fort. Hundar svettas inte som vi, kan bli överhettade och i värsta fall dö.

 

Varje år ser vi tyvärr flämtande hundar i heta bilar utanför mataffärer och varuhus, på parkeringsplatser vid badstränder, parker och caféer. Och varje år är det hundar som inte klarar av påfrestningen utan dör av värmen.

 

Hundar kan dö i varma bilar

Även om det är tidigt på dagen och molnigt ute kan det snabbt bli plågsamt varmt för en hund instängd i en bil. Hundar svettas inte som vi människor, de riskerar att bli och överhettade och avlider i värsta fall av värmechock.

 

Så snabbt blir bilen en dödsfälla

För att ta reda på hur snabbt värmen stiger och varmt det verkligen blir har Svenska Kennelklubben genomfört en egen undersökning på en stor öppen parkeringsplats (utan någon hund i bilen, såklart!). Så här blev resultatet:

 

Vid en akutsituation

Om du ser en hund som lider i en varm bil, försök att snabbt bedömma om hur akut sitiationen är. Notera bilens registreringsnummer, vad klockan är och kontrollera om bilen är låst.

Tror du att hundens hälsa i fara? Ring polisen! Verkar det finnas tid? Försök hitta och prata med ägaren. Du kan till exempel testa söka via bilens registreringsnummer eller be varuhuset göra ett utrop om det är på en sådan parkering.

 

Källa: SKK

Lämna inte hunden i bilen

2021-06-21