Hur kommer du hem från julbordet?

Nu är julen här med uppdukade julbord med allt från sill till julskinka, vinglögg och snaps. När det är dags för julbord kan det vara befogat att fråga: Hur kommer du hem? Och tänker du avstå från att köra bil även nästa dag?
Denna vecka (vecka 50) pågår årets sista insatsvecka då Polisen fokuserar extra på trafiksäkerhet, framför allt genom att kontrollera trafiknykterheten.

Rattfylleri är ett av våra allvarligaste problem i trafiken och risken ökar förstås med en hög alkoholkonsumtion. I Sverige dricker drygt 3 av 4 vuxna alkohol och cirka var tionde person är högkonsument*. (Källa: CAN).
Rattfylleri handlar både om alkohol och andra droger, av dessa två ställer fortfarande alkoholen till med flest olyckor i trafiken. Enligt Trafikverkets årliga rapport, som enbart mäter utvecklingen för alkoholrattfylleri, har trafiknykterheten legat still de senaste åren. Visserligen på en hög nivå, men utvecklingen måste öka för att nå målet (99,9 procent år 2020).

- NTF Sörmland-Örebro län-Östergötland har gjort en mindre undersökning på hur säkra taxibolagen är, om de håller hastigheten och använder bilbältet. Vi har tittat på följande bolag: Taxi Nyköping-Oxelösund i Nyköping, Örbro läns Taxi i Örebro samt Taxibil i Östergötland i Linköping. Dessa bolag håller hastigheten och använder till 100 % bältet. När du ska åka hem från julbordet eller annat firande med alkohol, tag en taxi, det är säkert och bekvämt. Och framförallt, boka från ett seriöst taxibolag, säger Lars Nordquist, Verksamhetsansvarig, NTF Sörmland-Örebro län-Östergötland.

En av fyra omkomna påverkade av alkohol
Fortfarande är cirka en av fyra omkomna personbilsförare påverkad av alkohol, trots att andelen som kör berusade är väldigt liten. Det visar hur mycket risken för en allvarlig trafikolycka ökar när man blandar alkohol och bilkörning. Polisens kontroller och det personliga ansvaret att avstå bilen när man druckit alkohol är därför helt avgörande för om vi ska nå målet om max 220 döda i trafiken år 2020.

- Låt julen vara i första hand barnens högtid. Om alla har barnen i fokus borde betydligt mindre alkohol konsumeras, och det är bra ur så många perspektiv – inte minst trafiksäkerhetens. Denna vecka fokuserar vi extra på trafik och då är trafiknykterheten ett av våra mest prioriterade områden, säger Lena Friberg, Sektionschef trafik, region Bergslagen.

- Normen i det samhälle som vi känner som vårt är att alkohol och bilkörning inte går ihop. Det är oerhört viktigt att vi försöker upprätthålla den här inställningen till företeelsen rattfylleri. Under vecka 50, inför julen, kommer vi att  fokusera på nykterhetskontroller. De rattfyllerister som vi anträffar kommer vi att försöka erbjuda hjälp att komma till rätta med sin relation till alkohol, säger Per Lange, Kommissarie och ansvarig för trafikpolisverksamheten i Region Öst.

Under vecka 50, 12-18 december, pågår den europeiska insatsveckan med fokus mot att minska rattfylleriet. Det innebär att polisen satsar extra på att kontrollera nykterheten på landets vägar. Insatsveckan är gemensam i hela Europa.

*Enligt CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, definieras en högkonsument som en person som i genomsnitt per vecka dricker minst 14 standardglas (män) respektive 9 standardglas (kvinnor). Det motsvarar cirka 21 cl respektive 14 cl ren alkohol per vecka.:SLUTSLUTSTORFAKTA

---

Vid frågor kontakta:
Lars Nordquist
verksamhetsansvarig
NTF Sörmland-Örebro län-Östergötland
Tfn: 070-319 02 25


2016-12-12