Halkskydd - köpråd

Halkrisk för fotgängare är en allvarlig men ofta förbisedd fara. Vintertid är det många som skadas i halkolyckor. Ibland leder det till allvarliga skador. Just därför är det bra att förse sig med halkskydd.

 

Det finns halkskydd i många olika varianter. Det finns dubbade vinterskor, löstagbara halkskydd som man tar av och på, samt skor med förborrade hål för montage av dubb. Oavsett skydd finns det saker att tänka på. 


Viktigt är att skyddet passar och sitter fast på skon på ett bra sätt. Det är också viktigt att halkskyddet ger dig bra grepp på många olika vinterväglag. Leta CE-märkta halkskydd, då vet man att det genomförts mätningar på friktion och att de uppfyller vissa säkerhetskrav. Halkskydd finns i prisklasser från 80 kronor och uppåt. De säljs som regel i skoaffärer, på apotek, i vissa sportaffärer och på internet. 
Alla skydd passar inte alla skotyper, planera därför vilka skor du främst kommer att använda under vinterhalvåret. Ta sedan med dig skorna till butiken så att du kan prova då du köper. Läs bruksanvisningen, där står ofta när skyddet är mindre lämpligt att använda. 

Undvik att gå långa sträckor på barmark, då slits dubbarna eller broddarna i onödan. 

Checklista vid köp av halkskydd:

  • Är halkskyddet CE-märkt?
  • Passar halkskyddet dina skor?
  • Är det ett halkskydd som anpassar sig till underlaget eller behöver du ta av dig det på barmark eller när du går inomhus?
  • Är skyddet bekvämt att ta av och på?
  • Får det plats i fickan eller väskan om du behöver ta av det tillfälligt?
  • Kan skyddet sitta kvar när du kör bil?

 

Källa: NTF

 

Halkskydd  - köpråd

2023-12-12