11 tips inför jul- och nyårstrafiken

Jul- och nyårstrafiken är oftast extra olycksbelastad. Om du måste ut och resa under helgerna är det bra att planera resan i god tid. Här får du några tips från NTF som gör resan både säkrare och behagligare.

 

1. Starta resan i god tid och försök att undvika de värsta resdagarna. Jul-, nyår- och trettonhelgerna tillhör de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.

 

2. Kontrollera däcken- särskilt om du ska göra en långresa. Se till att ha bra vinterdäck. Vinterdäck krävs under tiden 1 december till 31 mars om det är vinterväglag. Dubbdäck får användas från 1 oktober till och med 15 april. 

 

3. Ge bilen en extra serviceså att den är i trim. Säkerställ att alla lampor fungerar, fyll på spolarvätska och kontrollera torkarbladen. Utifall man blir stående är det bra om det finns extra varma kläder, filtar och reflexvästar i bilen. 

 

4. Se över hur du packar bilen. Lösa föremål inne i bilen kan vara livsfarliga och fara omkring vid en kraftig inbromsning eller en olycka. Var noga med att skidor och annat på taket är ordentligt fastsurrat. 

 

5. Var utvilad vid start och ta regelbundna raster under resan. Parkera bilen och sov en stund om du är trött. Är ni fler i bilen så "dela ratten". Ofta är det mannen som kör när det kommer till långresor. Varför inte låta fler kvinnor dela ratten så blir tempot på vägen lägre och olyckorna färre. 

 

6. Kör aldrig onykter och ingrip om någon annan tänker göra det. Låt bilen stå dagen efter om du druckit alkohol. 

 

7. Använd bilbälte och rätt skyddssystem för barnen. Planera så ni har tillgång till rätt typ av bilbarnstol även om ni måste låna eller hyra bil under helgerna. 

 

8. Anpassa hastigheten. Vid dåligt väglag och/eller tät trafik är rätt hastighet lägre än den högsta tillåtna. Se därför till att ha god marginal. Även om det kan innebära något längre resväg kan det vara klokt att välja de säkrare vägarna med mitträcken eller med trafiksäkerhetskameror. 

 

9. Håll avstånd till framförvarande bil. Vid vinterväglag räcker inte alltid tresekundersregeln utan avståndet bör vara betydligt större. Var extra uppmärksam vid broar, skuggiga skogspartier, väg utmed öppet vatten och öppna åkerlandskap där det ofta blir mycket halt, speciellt om det är någon plusgrad och vägen är fuktig samtidigt som vädret klarnar upp. 

 

10. Tänk på att du inte är ensam i trafiken. Med stress och mörker ökar riskerna för gående och cyklande. När vi inte ser varandra i god tid blir reaktionstiden kortare och halt underlag medför längre bromssträckor. 

 

11. För dig som cyklar eller går är det viktigt att synas och att inte halka. När du ska ut så sätt på dig reflexväst eller några extra reflexer och använd dubbdäck eller halkskydd beroende på om du cyklar eller går.

 

Med hopp om en trevlig och trafiksäker jul- och nyårshelg!

 

11 tips inför jul- och nyårstrafiken

2022-12-19