Verksamhetsansvarig lars.nordquist@ntf.se 070-319 02 25
Här visas våra senaste pressmeddelanden.
Över 13 000 gående skadas årligen i trafiken och den vanligaste olyckstypen är halkolyckor vintertid. NTF arbetar för att minska antalet fallolyckor och har därför undersökt hur väl snöröjning och ...
Medelhastigheten på kommunala gator har minskat, men förarna behöver fortfarande bli bättre på att hålla hastigheterna, framför allt på gator med hastighetsgräns 40 km/tim. Det visar den årliga tät...
Här visas de senaste 7 dagarnas artiklar.
Borås Tidning, mån 5 jun 2023
Kungälvs-Posten, mån 5 jun 2023
Mora Tidning, lör 3 jun 2023
Falu Kuriren, lör 3 jun 2023
Dalademokraten.se, lör 3 jun 2023
Halkolyckor under vintertid är det vanligaste i trafiken. Årligen skadas över 13 000 gående. NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) har undersökt hur väl snöröjning och halkbekämpning utförs på kommunernas gångstråk. Ett 20 tal kommuner har granskats, bland annat Mora. Resultatet blev dystert. Det visar att snöröjningen inte var tillräckligt vid nära hälften av observationerna. – Om olyckorna ska minska måste det bli en förbättring, säger Hans Moberg, vd och verksamhetsansvarig NTF Dalarna, i ett pressmeddelande. Åtta platser per kommun valdes ut och stickprov genomfördes vid tre tillfällen per plats. Totalt 480 observationer där kvalitén på snöröjning och halkbekämpning bedömdes under perioden november 2022 – mars 2023. Vid 49 procent av observationerna bedömdes snöröjningen vara otillräcklig. Motsvarande observationer av halkbekämpningen visade att 31 procent fick underkänt. – Ansvaret behöver tydliggöras och man bör regelbundet kontrollera att de entreprenörer som får uppdraget att snöröja och halkbekämpa utför detta tillräckligt väl, säger Hans Moberg.
”NTF ska nu föra en dialog om vad som kan förbättras och rekommenderar bland annat att kommunerna att se över sin kommunikation till både fastighetsägare och allmänhet”, står att läsa i pressmeddelandet. – De pengar som samhället sparar genom färre olyckor skulle kunna satsas på bättre underhåll av gång- och cykelbanor. Då skulle troligen fler välja ett hållbart resande även vintertid, menar NTF Dalarnas vd. Årligen skadas över 13 000 gående. Bild: Bendiksby, Terje
Totalt 480 observationer där kvalitén på snöröjning och halkbekämpning bedömdes under perioden november 2022 – mars 2023. Vid 49 procent av observationerna bedömdes snöröjningen vara otillräcklig. Motsvarande observationer av halkbekämpningen visade att 31 procent fick underkänt. – Ansvaret behöver tydliggöras och man bör regelbundet kontrollera att de entreprenörer som får uppdraget att snöröja och halkbekämpa utför detta tillräckligt väl, säger Hans Moberg. ”NTF ska nu föra en dialog om vad som kan förbättras och rekommenderar bland annat att kommunerna att se över sin kommunikation till både fastighetsägare och allmänhet”, står att läsa i pressmeddelandet. – De pengar som samhället sparar genom färre olyckor skulle kunna satsas på bättre underhåll av gång- och cykelbanor. Då skulle troligen fler välja ett hållbart resande även vintertid, menar NTF Dalarnas vd.
Sveriges Radio, fre 2 jun 2023
Lyssna från tidpunkt: Publicerat idag kl 19.35 Snöröjningen i kommunerna håller inte måttet. Det konstaterar Nationella trafiksäkerhetsförbundet i en ny undersökning. "Man behöver vara lite snabbare ut", säger Petra Hansson, verksamhetschef på NTF Skaraborg. Linus Ingelsbo linus.ingelsbo@sverigesradio.se Snöröjningen har inte varit i toppskick i Sveriges kommuner, visar en undersökning av NTF. Foto: Björn Larsson Ask/Scanpix / Pressbild
Nyheter P4 Skaraborg, fre 2 jun 2023
Oftare är man bättre på att halkbekämpa än att röja bort snön. Det är väl kanske för att det blir lite mer överraskande med att det kommer mycket snö under natten, att man inte hinner undan med det. Man behöver hänga med när det väl har snöat eller frusit på, så behöver man nog vara lite snabbare ut. Säger Petra Hansson, verksamhetschef på NTF Skaraborg. Enduro-VM är i full gång i Skövde med och arrangerar från Tibro Mkd, en av världens genom tiderna bästa enduroförare Anders Eriksson. Att få stå på den här sidan plastbandet, det är en glädje i kroppen. Jag ser i ögonen, jag känner igen känslorna. Men att få vara med på den här folkfesten och kunna ta in den kanske ännu mer för när jag är tävlingschaufför då är det fullt fokus på linjen, spårvalet, vad är jag inför nästa prov.
med Sofia Skaraborg, Sveriges Radio. I dag har sjukhusstyrelsen fattat beslut om framtiden. Precis nu inleds en presskonferens om vad man har kommit fram till. Du hör mer från vår reporter på plats strax. Snön kanske känns långt borta nu men när NTF undersökte hur bra snöröjningen funkade på gångstråken i vintras så har får-kommunerna underkänt i betyg. Undersökningen gjordes på åtta platser i 20 kommuner, bland annat i Törreboda. Oftare är man bättre på att halkbekämpa än att röja bort snön. Det är kanske för att det blir mer överraskande med mycket snö under natten. Man behöver hänga med när det har snöat eller frusit på.
Undersökningen gjordes på åtta platser i 20 kommuner, bland annat i Törreboda. Oftare är man bättre på att halkbekämpa än att röja bort snön. Det är kanske för att det blir mer överraskande med mycket snö under natten. Man behöver hänga med när det har snöat eller frusit på. Då behöver man nog vara lite snabbare ut. Det säger Petra Hansson, verksamhetschef på NTF Skaraborg. Som sagt är det torrt ute och SMH är vana för att det är stor risk för skogsbrand. Något regn i sikte är det alltså inte. Jajamän, så ser det ut. Eftermiddagen i Skaraborgs Sveriges Radio, P4. Den fortsätter. Jag som är rörig och med dig heter Linus Ingensbo. Det är tur att jag har bra kollegor som håller koll.
Eftermiddag i P4 Skaraborg, fre 2 jun 2023
Vi vet att om man flyttar personalen mellan Lidköping och Mariestad- så slutar 70 % av personalen röka. Just a gigaloo, ain't got nobody med David Lee Ruth här i P4 Skaraborg. Snö. Känner ni hur den kommer mot dig kall, kylig, lite blöt och obehaglig? Det känns lite jobbigt att tänka på just nu när vi har värsta fina torra sommarvädret ute. Men jag tycker att vi ska tänka på det här nu. För Nationella trafiksäkerhetsförbundet, NTF, presenterade igår resultatet från en undersökning. Där underkände man flera kommuner gällande deras snöröjning och halkbekämpning. Med mig nu på telefon har jag Petra Hansson som är verksamhetschef på NTF i Skaraborg. Hej, Petra! Hej, hej! Vad säger vi? Snöröjningen, det var många som inte blev godkända i det här stickprovstestet som har gjorts. Ja, det visar tyvärr att man inte har skött det här så bra som man kanske hade hoppats. Det är taget från hela landet. Vi har haft kommuner lite utspritt överallt. I Skaraborg har vi haft fokus på Turbodack kommun.
Oftare är man bättre på att halkbekämpa än att röja bort snön. Det är kanske för att det blir lite mer överraskande med att det kommer mycket snö under natten och att man inte hinner undan med det. Man behöver hänga med när det har snöat eller frusit på. Då behöver man nog vara lite snabbare ut. Säger Petra Hansson, verksamhetschef på NTF Skaraborg. Enduro-VM är i full gång i Skövde med och arrangerar från Tibro Mkd en av världens genom tiderna bästa enduro-förare, Anders Eriksson. Att få stå på den här sidan av plastbandet är en glädje i kroppen. Jag ser i ögonen och känner igen känslorna. Men att få vara med på den här folkfesten och kunna ta in den ännu mer för när jag är tävlingschaufför är det fullt fokus på linjen, spårvalet vad jag är inför nästa prov.
Vi vet att om man flyttar personalen mellan Lidköping och Mariestad- så slutar 70 % av personalen röka. Just a gigaloo, ain't got nobody med David Lee Ruth här i P4 Skaraborg. Snö. Känner ni hur den kommer mot dig kall, kylig, lite blöt och obehaglig? Det känns lite jobbigt att tänka på just nu när vi har värsta fina torra sommarvädret ute. Men jag tycker att vi ska tänka på det här nu. För Nationella trafiksäkerhetsförbundet, NTF, presenterade igår resultatet från en undersökning. Där underkände man flera kommuner gällande deras snöröjning och halkbekämpning. Med mig nu på telefon har jag Petra Hansson som är verksamhetschef på NTF i Skaraborg. Hej, Petra! Hej, hej! Vad säger vi? Snöröjningen, det var många som inte blev godkända i det här stickprovstestet som har gjorts. Ja, det visar tyvärr att man inte har skött det här så bra som man kanske hade hoppats.
Lokala Nyheter Värmland, fre 2 jun 2023
De vågar inte för då har de ju inget jobb kvar sedan, mest troligt. Det var ju ohållbart för min del att vara kvar så jag fick ju säga upp mig. Så det kan inte bli så mycket värre. Jag jobbar inte kvar med det jag älskar liksom. Det var inte länge sedan snön tväckte marken och snöröjningen var otillräcklig i hälften av kommunerna i en undersökning som NTF gjort för att minska antalet fallolyckor. I 20 kommuner, bland annat i Kiel, har man gjort stickprover och totalt 480 observationer. Undersökningen visar att snöröjningen bedömdes otillräcklig i 49 procent av observationerna och halkbekämpningen fick underkänt i 31 procent. Efter den soliga inledningen på dagen här så kommer det vara en stack moln som bildas. Lokalt kan det väl bli tal om någon enstaka regnskur och vi får omkring 15 grader varmt.
Lokala Nyheter Jämtland, fre 2 jun 2023
Och det här gamla trädet var ju nästan i hålet, och så knäcktes det av. Man får lära sig nya yogasaker och sånt. Vad tyckte du om Sago-yoga än? Det var roligt. Jag tycker om att göra yoga. Min mamma håller i kurser och så. Jag brukade inte göra direkt de här grejerna på yoga. Över 13 000 gångtrafikanter skadas årligen i trafiken, och halkolyckor vintertid är vanligast. Därför har NTF, nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, under vintern undersökt hur det sett ut med vinterväghållningen på gångstråk i 20 av landets kommuner, bland annat i Krokom och Sveg. Och i nära hälften av observationerna underkändes snöröjningen. På flera platser delar kommunen ansvaret för snöröjning och halkbekämpning med privata fastighetsägare, och NTF lyfter därför behovet av samordning. Efter en ganska solig inledning i Västernorrland så blir måltäcket lite mer jämnt fördelat här framåt dagen på fredagen.
Och det här gamla trädet var ju nästan i hålet, och så knäcktes det av. Man får lära sig nya yogasaker och sånt. Vad tyckte du om Sago-yoga än? Det var roligt. Jag tycker om att göra yoga. Min mamma håller i kurser och så. Jag brukade inte göra direkt de här grejerna på yoga. Över 13 000 gångtrafikanter skadas årligen i trafiken, och halkolyckor vintertid är vanligast. Därför har NTF, nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, under vintern undersökt hur det sett ut med vinterväghållningen på gångstråk i 20 av landets kommuner, bland annat i Krokom och Sveg. Och i nära hälften av observationerna underkändes snöröjningen. På flera platser delar kommunen ansvaret för snöröjning och halkbekämpning med privata fastighetsägare, och NTF lyfter därför behovet av samordning. Efter en ganska solig inledning i Västernorrland så blir måltäcket lite mer jämnt fördelat här framåt dagen på fredagen. Vi får halvklart till mulet och någonstans från 5 till 15 grader varmt. Fram på lördag sen, troligtvis så ser vi lite gråmulet blåsigt. Här och var en del regnstänk. Sen fram på söndagen ungefär likartat väder i Jämtland, däremot Västernorrland en del växlande molnighet.
Örebronyheter, tor 1 jun 2023
NTF arbetar för att minska antalet fallolyckor och har därför undersökt hur väl snöröjning och halkbekämpning utförs på kommunernas gångstråk, resultatet visar att snöröjningen är otillräcklig vid nära hälften av observationerna. De senaste fem åren har över 65 000 singelolyckor för gående rapporterats in till olycksdatabasen STRADA via akutsjukvården och den vanligaste olyckan är halkolyckor vintertid. Konsekvenserna medför enorma kostnader för samhället och personligt lidande för de som drabbas. För att få fler kommuner att prioritera drift och underhåll av gångstråk har NTF genomfört en undersökning i 20 kommuner för att ta reda på hur förhållandena är under vintern. Åtta platser per kommun valdes ut och stickprov genomfördes vid tre tillfällen per plats. Totalt gjordes 480 observationer där kvalitén på snöröjning och halkbekämpning bedömdes under perioden november 2022 – mars 2023. Undersökningen visade att snöröjningen bedömdes vara otillräcklig vid 49 procent av observationerna. Motsvarande observationer av halkbekämpningen visade att 31 procent fick underkänt.
NTF underkänner snöröjning och halkbekämpning i landets kommuner, över 13 000 gående skadas årligen i trafiken och den vanligaste olyckstypen är halkolyckor vintertid. NTF arbetar för att minska antalet fallolyckor och har därför undersökt hur väl snöröjning och halkbekämpning utförs på kommunernas gångstråk, resultatet visar att snöröjningen är otillräcklig vid nära hälften av observationerna. De senaste fem åren har över 65 000 singelolyckor för gående rapporterats in till olycksdatabasen STRADA via akutsjukvården och den vanligaste olyckan är halkolyckor vintertid. Konsekvenserna medför enorma kostnader för samhället och personligt lidande för de som drabbas.
Maskinentreprenören, tor 1 jun 2023
Fler än 13 000 gångtrafikanter skadas varje år. NTF har därför kartlagt landets snöröjning och konstaterar att i hälften av alla observationer går kommunerna underkänt. För att få fler kommuner att prioritera drift och underhåll av gångstråk har NTF genomfört en undersökning i 20 kommuner för att ta reda på hur förhållandena är under vintern. Resultatet är nedslående - i hälften av fallen blir det underkänt. Motsvarande observationer av halkbekämpningen visade att 31 procent fick underkänt. På flera platser delar kommunen ansvaret för snöröjning och halkbekämpning med fastighetsägare och NTF lyfter behovet av samordning. – Om olyckorna ska minska måste det bli en förbättring. Ansvaret behöver tydliggöras och man bör regelbundet kontrollera att de entreprenörer som får uppdraget att snöröja och halkbekämpa utför detta tillräckligt väl, säger Agneta Berlin, nationell projektledare NTF. Vinterns stickprov kommer nu i detalj att delges berörda kommuner. NTF kommer att föra en dialog om vad som kan förbättras och rekommenderar bland annat att kommunerna att se över sin kommunikation till både fastighetsägare och allmänhet. Invånarna bör informeras om hur riskerna vintertid kan undvikas och möjliggöra att utsatta grupper har tillgång till halkskydd. NTF:s undersökning av snöröjning och halkbekämpning är genomförd i följande 20 kommuner: Askersund, Fagersta, Halmstad, Hässleholm, Karlshamn, Kil, Kiruna, Laholm, Lindesberg, Mora, Motala, Nordmaling, Nybro, Södertälje, Töreboda, Vänersborg, Ånge, Heby, Krokom och Sveg.
NTF underkänner landets snöröjning
Dagens Infrastruktur, tor 1 jun 2023
Över 13 000 gående skadas årligen i trafiken och den vanligaste olyckstypen är halkolyckor vintertid. NTF arbetar för att minska antalet fallolyckor och har därför undersökt hur väl snöröjning och halkbekämpning utförs på kommunernas gångstråk. Resultatet visar att snöröjningen är otillräcklig vid nära hälften av observationerna. De senaste fem åren har över 65 000 singelolyckor för gående rapporterats in till olycksdatabasen STRADA via akutsjukvården och den vanligaste olyckan är halkolyckor vintertid. Konsekvenserna medför enorma kostnader för samhället och personligt lidande för de som drabbas.
NTF underkänner snöröjning och halkbekämpning i landets kommuner
Resultatet visar att snöröjningen är otillräcklig vid nära hälften av observationerna. De senaste fem åren har över 65 000 singelolyckor för gående rapporterats in till olycksdatabasen STRADA via akutsjukvården och den vanligaste olyckan är halkolyckor vintertid. Konsekvenserna medför enorma kostnader för samhället och personligt lidande för de som drabbas. För att få fler kommuner att prioritera drift och underhåll av gångstråk har NTF genomfört en undersökning i 20 kommuner för att ta reda på hur förhållandena är under vintern. Åtta platser per kommun valdes ut och stickprov genomfördes vid tre tillfällen per plats. Totalt gjordes 480 observationer där kvalitén på snöröjning och halkbekämpning bedömdes under perioden november 2022 – mars 2023. Undersökningen visade att snöröjningen bedömdes vara otillräcklig vid 49 procent av observationerna. Motsvarande observationer av halkbekämpningen visade att 31 procent fick underkänt.
Åtta platser per kommun valdes ut och stickprov genomfördes vid tre tillfällen per plats. Totalt gjordes 480 observationer där kvalitén på snöröjning och halkbekämpning bedömdes under perioden november 2022 – mars 2023. Undersökningen visade att snöröjningen bedömdes vara otillräcklig vid 49 procent av observationerna. Motsvarande observationer av halkbekämpningen visade att 31 procent fick underkänt. På flera platser delar kommunen ansvaret för snöröjning och halkbekämpning med fastighetsägare och NTF lyfter behovet av samordning. – Om olyckorna ska minska måste det bli en förbättring. Ansvaret behöver tydliggöras och man bör regelbundet kontrollera att de entreprenörer som får uppdraget att snöröja och halkbekämpa utför detta tillräckligt väl, säger Agneta Berlin, nationell projektledare NTF. I samband med att det sista av vinterns grus nu sopas upp över hela landet kommer resultaten från vinterns stickprov i detalj att delges berörda kommuner. NTF kommer att föra en dialog om vad som kan förbättras. NTF rekommenderar bland annat att kommunerna att se över sin kommunikation till både fastighetsägare och allmänhet. Invånarna bör informeras om hur riskerna vintertid kan undvikas och möjliggöra att utsatta grupper har tillgång till halkskydd. – De pengar som samhället sparar genom färre olyckor skulle kunna satsas på bättre underhåll av gång- och cykelbanor. Då skulle troligen fler välja ett hållbart resande även vintertid, säger Agneta Berlin.
Dagens Hultsfred, ons 31 maj 2023
Likt privatbilister har yrkesförare av lätta fordon, som taxi- och budbilar, inga krav på synkontroll varken när de förnyar förarlegitimation eller sitt körkort. Därför vill Synoptik sträcka ut handen till Sveriges alla kommuner och erbjuda gratis syntest till alla skolskjutsförare fram till den 18 juni. – Synoptiks initiativ att erbjuda alla kommuner att syntesta förare som kör skolskjuts är mycket bra, säger Moa Rosberg. ”Bidrar tillsammans” Enligt, Nationella trafiksäkerhetsförbundet, NTF, åker över 400 000 skolbarn skolskjuts varje dag i Sverige. – Vi är mycket glada över att Hultsfreds kommun väljer att syntesta sina skolskjutsförare. I och med detta bidrar vi tillsammans med att öka säkerheten, inte bara kring våra skolområden där många barn och unga vistas utan även för de barn som åker skolskjuts till och från skolan, säger Marielle Wernoltz, marknadschef på Synoptik, i samma pressmeddelande.
Skaraborgs Nyheter, ons 31 maj 2023
Detta stråk ska hålla hög standard och är det som iordningställs först vid snöröjning och annat underhåll. Sträckan går mellan Hentorp i söder till Södra Ryd i norr. Program 3 juni: Klockan 11.00-15.00 Gratis fika till alla besökare Bokstavsjakten* längs Röda stråket från Södra Ryd/ Hentorp in till Arena Skövde Utställare finns att besöka under hela eventet för att få hjälp med enklare cykelservice och tips för säker cykling, samt förmånliga erbjudande. NTF erbjuder en enklare cykelbana som är öppen för alla att testa med medhavd cykel, glöm inte hjälmen. Tipspromenad Klockan 11.00 Gratis spinningpass med Actic – Inget klädombyte krävs (30 min) Klockan 11.40 Musik från EsMusik på Gymnasium Skövde Västerhöjd spelas – Hedda och Turid Husrem Klockan 12.15 Tal och bandklippning från Helene Ljungqvist – politiker Klockan 12.30 Prisutdelning till den klass som har vunnit tipspromenaden i skolorna Klockan 12.45 Musik från EsMusik på Gymnasium Skövde Västerhöjd spelas – Hedda och Turid Husrem Klockan 14.00 Gratis cirkelpass med Actic – Inget klädombyte krävs (30 min) Klockan 15.00 Eventet stänger för dagen Varmt välkommen till en riktigt härlig dag i cykelns tecken.
Nordsverige, tis 30 maj 2023
I filmerna, som man kan se på sajten www.10sekunder.se, händer det inte mycket på den korta tiden. Näsåkerselevernas bidrag var en hiss. På 10 sekunder tar sig en hiss från en våning till en annan. Andra filmer visar att man inte hinner fixa snabbkaffe på 10 sekunder, en straffläggare i en fotbollsmatch hinner inte slå straffen på den tiden – för domaren blåser av matchen... I drygt 20 år har NTF kollat hastighetsgränser vid skolor – och det visar sig att varannan bilist kör för fort. Risken för att omkomma i en trafikolycka ökar väsentligt vid hastigheter över 40 km/t. – Eleverna själva är våra bästa ambassadörer när det kommer till att påverka deras omgivning om hur viktigt det är att hålla hastighetsgränsen utanför skolorna, säger Mona-Lill Landström, verksamhetsledare vid NTF Västernorrland, i en presskommentar och tillägger: – Genom 10 sekunder, och dessa kreativa filmer, vill vi hålla igång samtalet om hur viktigt det är att hålla hastighetsgränserna.
Klass 6 i Näsåkers skola gjorde en kortfilm på 10 sekunder om en hiss – och prisas i NTF:s filmtävling om trafiksäkerhet. Veckan med Nordsverige I år inkom 127 filmer från elever i årskurs 3-6 – från Vilhelmina i norr till Ystad i söder – i Nationella Trafiksäkerhetsförbundets (NTF) kampanj 10 sekunder som tidigare varit en västsvensk företeelse. NTF:s jury valde ut 13 pristagare, däribland klass 6 i Näsåker som i pris får en dag på aktivitetsanläggningen Boda Borg i Torpshammar. Eleverna har med kreativitet och humor gjort kortfilmer om hur onödigt det är att köra för fort för att vinna 10 sekunder. Det är nämligen inte alls mycket man vinner på att köra i 50 istället för 30 för att spara in 10 sekunder var 200:e meter.
Tidningen Härjedalen, tis 30 maj 2023
En av dessa var en klass fyra på Vemdalens skola, som kommer få tillbringa en dag på Upzone Gällö eller Boda Borg Torphammar. – Det har varit fantastiskt att se alla årets bidrag – vilket engagemang från Sveriges alla hörn! Eleverna har visat på en enastående förmåga att förmedla ett mycket viktigt budskap på påhittiga och uttrycksfulla sätt, säger Lars-Eric Abrahamsson, projektledare för #10sekunder inom NTF Gävleborg, i ett pressmeddelande. Lars-Eric Abrahamsson, projektledare för 10#sekunder inom NTF Gävleborg. Bild: Pressfoto
Arbetarbladet, tis 30 maj 2023
– Det var allvarligt, de visste inte vad som kunde hända. Men det blev inte värre och jag fick åka hem. Ska vi titta på hjälmen? En stor bit av cellplasten som skyddar nacken har brutits av. Från spetsen bak går en lång spricka i ytterplasten. – Man ska absolut använda hjälm. Utan den hade jag kanske dött eller blivit förlamad, säger han. 2021 gick NTF, Nationella trafiksäkerhetsförbundet, ut och räknade cykelhjälmar runt om i landet. Då använde 64 procent av barnen hjälm och 42 procent av de vuxna. Det är hjälmkrav för barn som är under 15 år. I en cykelolycka är det stor risk att huvudet tar den värsta smällen, och när cyklister omkommer i olyckor är det oftast huvudet som tagit skada. Enligt Trafikverket skulle en av fyra som omkommer i cykelolyckor ha överlevt om alla använde hjälm.